Gratis vaccination mod influenza og COVID-19 tilbydes ikke i almen praksis i efteråret 2024
Som bekendt er almen praksis ikke del af det forestående gratis vaccinationsprogram mod covid-19 og influenza. I sidste uge lancerede Sundhedsstyrelsen planen for vaccinationerne, der starter den 1. oktober og slutter den 20. december: Planerne for efterårets vaccinationsindsats er klar | Sundhedsstyrelsen
Vaccination vil foregå i regionale vaccinationscentre og hos Danske Lægers Vaccinations Service og ikke som sidste år på apotekerne. Desuden er børn i alderen 2-6 år ikke omfattet af vaccinationsprogrammet mod influenza i år.
I løbet af september måned vil alle, der er fyldt 65 år modtage en invitation i Digital Post eller som et fysisk brev med information om, hvor og hvordan de kan blive vaccineret.
Gravide i 2. og 3. trimester samt personer under 65 år med en kronisk sygdom eller særlige tilstande, der gør, at de er i særlig risiko for at blive alvorligt syge af covid-19 eller influenza, er også omfattet af det gratis vaccinationsprogram. Gravide, der aldrig er blevet vaccineret mod covid-19 før, anbefales vaccination allerede fra 1. trimester. Førtidspensionister bliver desuden tilbudt gratis vaccination mod influenza.
Disse grupper modtager ikke en invitation, men kan fra den 26. september bestille tid til vaccination på vacciner.dk ved at udfylde tro- og loveerklæring. Der kan man også finde adresserne på de nærmeste vaccinationssteder.
Hos Sundhedsstyrelsen kan man finde en nærmere beskrivelse af personer, som bør blive vaccineret: Personer med kronisk sygdom tilbydes vaccination mod influenza og covid-19 – Sundhedsstyrelsen
Gratis Pneumokok-vaccination ophører
Der tilbydes ikke længere gratis vaccination mod pneumokoksygdom. Der tilbydes dog pneumokok-vaccination fortsat efter de særlige regler om klausuleret tilskud til en begrænset gruppe af personer med øget risiko for invasiv pneumokoksygdom. De gældende tilskudsregler kan ses på Sundhedsstyrelsens hjemmeside. Såfremt man tilhører en af målgrupperne anbefales det, at man booker en videokonsultation hos en af vores sygeplejersker til en vurdering.
TBE-Virus
Der har været øget opmærksomhed vedr. TBE-virus samt vaccination.
Vi støtter os op af Statens Serum Instituts Anbefaling:
“Færdes man jævnligt i et kendt risikoområde uden for stier i vegetation, hvor rådyr, og dermed koncentrationen af flåter med potentiel TBE-smitte er høj, kan man overveje at lade sig vaccinere. Det kan fx være jægere, campere, svampesamlere, orienteringsløbere og skovarbejdere.
SSI vurderer fortsat, at de primære risikoområder i Danmark er på Bornholm og Tisvilde Hegn og omegn.
SSI følger udviklingen i de mulige nye mikrofoci andre steder i Nordsjælland tæt og vil løbende melde evt. udviderede vaccinationsanbefalinger ud.
Det er dog vigtigt at vide, at vaccination heller ikke giver 100 % beskyttelse.
Læs mere på SSI´s hjemmeside .
Voksne og børn i risikogruppe kan vaccineres på enkelte apoteker og private vaccinationsklinikker, som man kan kontakte.